Befektetési Hírlevél - 2024. augusztus

Izgalmas nyárutó

Augusztus meglehetősen unalmasan szokott telni a piacokon, mint ahogy a politikában sem véletlenül nevezik uborkaszezonnak a nyári hónapokat. Világszerte a kis- és nagybefektetők jelentős része ilyenkor szabadságát tölti és jellemzően utazik, így a forgalom is jóval kisebb a tőzsdéken, mint egyébként és a hírek is jóval tompábban hatnak az árfolyamokra. Úgy tűnik azonban, hogy az idei év ebből a szempontból kivétel volt, hiszen bár a hónap eleje és vége között enyhén emelkedtek a részvényindexek szinte mindenütt, igen volatilis hónapot láthattak azok a befektetők, akik a hónap közben ránéztek a portfoliójukra.

Az egész a japán tőzsdével indult, ahol egy sokak számára váratlanként is értékelhető kamatemelés jelentős jen erősödést indított be, ahogy a jen ellen nyitott pozíciókat egymás előtt próbálták lezárni a befektetők. Ehhez hozzájött egy rossz amerikai munkaerőpiaci adat és egy tokiói tőzsdekrach, így néhány nap leforgása alatt 10-15%-ot estek a részvényindexek – látszólag kézzelfogható ok nélkül. Amíg az újságírók próbálták kitalálni, hogy mit nevezzenek meg a zuhanás okaként, addigra a piacok viszont már meg is fordultak és így esett meg az, hogy augusztus végére a korábbi történelmi csúcsok közelébe – vagy például a német tőzsdeindex esetén még a fölé is kicsivel – kúsztak vissza az árfolyamok.

Lehet persze azt mondani, hogy a piacnak már kinézett egy pofon, annyit ment felfelé, meg azt is lehet mondani, hogy a makrogazdasági adatok nem túl rózsásak, meg azt is, hogy a geopolitikai bizonytalanság nem enyhült, de végsősoron úgy köszöntek el a befektetők a nyár utolsó hónapjától, hogy olyan gyorsan estek be és pattantak fel az árfolyamok, hogy még megijedni se volt nagyon idő.
Ezzel együtt a „hónap híre” mindenképp az amerikai elnökválasztással összefüggésben az volt, hogy az egyre inkább romló egészségügyi állapotban levő Joe Biden a számára katasztrofálisan végződő első elnökjelölti vita után néhány héttel végül visszalépett alelnöke, Kamala Harris javára, így a Demokrata Párt az amerikai történelemben először küld a választási ringbe afro-amerikai és ázsiai származású női jelöltet, hogy novemberben elhódítsa az elnöki széket. A váltás utáni első közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a váltás bejött, Biden több százalékpontos hátránya Trump-pal szemben kicsi előnnyé változott egy-két hét leforgása alatt Harris javára, így a verseny ismét nyílttá vált és a Trump ellen elkövetett merényletkísérlet pozitív politikai hatása a republikánus jelölt esetén gyorsan eltűnt. A Demokrata Párt hivatalosan is megválasztotta Kamala Harrist elnökjelöltjévé a hónapban és szeptemberben tehát már ő fog vitázni Donald Trump-pal az ABC televízió által szervezett következő vitán.

Idehaza tombol az uborkaszezon és óriási szárazság, valamint kánikula sújta a földeket, illetve az embereket. A gazdasági növekedés a KSH első becslése szerint elakadt a második negyedévben és ismét recesszió-közeli állapotban van a gazdaság, mivel az inflációs hullám levonulása után a háztartások nem pörgették fel a fogyasztásukat, hanem a felélt vésztartalékok visszaépítésével vannak elfoglalva. A forint ismét közelítette a 400-as szintet az euróhoz képest, az egyetlen üde színfolt a viszonylagos stabilitást mutató hazai részvénypiac volt. Itt érdemes kiemelni az OTP-t külön is, aminek az árfolyama ugyan belengett a tranzakciós illeték emelésének a hírére, de a részvény viszonylag gyorsan magára talált és a publikált gyorsjelentés alapján elsősorban a külföldi leányvállalatoknak köszönhetően tovább dübörgött a profitgyár.

Responsive Image
Daróczi Andor
vagyonkezelési vezető

További híreink, kimutatások

Fejlett piacok


Mindenképp a japán tőzsde egy nap alatt bemutatott 10%-os esését érdemes kiemelni a rövid fejlett piaci összefoglalónkban, amire már fentebb is utaltunk. A japán tőzsde az elmúlt néhány évben igen jelentős ralin van túl. Sőt, a még 35 éve felállított tőzsdei történelmi csúcsok sem tűntek messzinek egy-két hónapja, azonban az augusztusban leszaladt pánikhullám erős emlékeztető volt a befektetők számára, hogy gyorsan tudnak fordulni a szelek a tőzsdéken.

Responsive Image
Responsive Image
Fejlődő piacok


A fejlődő piacokon ugyanúgy végigsöpört a pánikszerű eladási hullám, amit máshol is lehetett látni, de ezúttal szerencsére csak múló rossz emléknek bizonyult és a fejlődő piacok képesek voltak a hónap második felében felpattanni a fejlett társaikhoz képest, nem utolsósorban annak is köszönhetően, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő FED elnökének jelzése szerint szeptemberben az amerikai jegybank kamatot fog csökkenteni.

Responsive Image
Menedzselt eszközalapok


A nemzetközi tőzsdékhez hasonló utat jártak be vegyesalapjaink árfolyamai is augusztusban. Bár egy hét után 3%-ot is meghaladó veszteségben is állt részvénytúlsúlyos stratégiánk, összességében a hónapot mégis sikerült mindegyik menedzselt alapnak 0,5-1%-os pluszban zárnia.

Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image

Befektetési döntések során a cél olyan portfólió összeállítása, amely a befektetett értéket meghaladó hozamot biztosít a befektetőnek. Eszközalapjainkkal a választási lehetőségek széles palettáját biztosítjuk a kockázatkerülőtől a kockázatvállaló ügyfelekig mindenkinek, azért hogy az igényeiknek legmegfelelőbb alapokba fektethessék megtakarításukat. Ahhoz, hogy megtudja, vajon Ön mely befektetői típusba tartozik, töltse ki kockázati kérdőívünket!

Az eszközalapjaink könnyebb összehasonlíthatóságát a hozamokat vizsgáló teljesítményméréssel szeretnénk biztosítani.

Már nem értékesített eszközalapok

Responsive Image


Jelenleg értékesített eszközalapok

Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Az aktuális piaci adatokat tartalmazó kimutatásainkkal a célunk, hogy ügyfeleinknek minél szélesebb körű, a piacot leginkább átfogó tájékoztatást nyújtsunk. Ábráinkat ennek figyelembevételével állítottuk össze.

A múltbéli teljesítmények nem szükségszerűen jelzik a jövőbeni teljesítmények alakulását. A befektetési egységek értéke és hozama mind lefelé, mind felfelé változhat, amelyért a Biztosító nem vállal garanciát. A befektető akár a befektetett tőke összegét is elveszítheti. Külföldre befektető eszközalap esetében annak értéke a devizaárfolyamok elmozdulása miatt is változhat. A Biztosító mindent elkövetett annak biztosítására, hogy a leírtak alaposak és teljesek, és a vélemények megalapozottak legyenek. A Hírlevél nem befektetési ajánlat és nem is tekinthető az eszközalap vételére vagy eladására vonatkozó ajánlatnak.

Korábbi hírleveleink