Befektetési Hírlevél - 2024. július

Új csúcsokon Amerika

Bár még csak most melegedik bele az Egyesült Államok az elnökválasztási kampányba, máris az egyik legfontosabb témává lépett elő a demokrata elnökjelölt, egyben az USA jelenlegi elnöke egészségi állapota. Joe Biden 82 éves és az első elnöki vitán nyújtott teljesítménye alapján azonnal a politikai közbeszéd legfőbb témájává vált, hogy nem kellene-e elengednie a második ciklusáért történő harcot még most. Bár Biden egyelőre határozottan kitart amellett, hogy újra összecsap Donald Trumppal az elnöki székért, párton belül és kívül is egyre hangosabb hangok kérik az elnököt az önmérsékletre. Mindezzel együtt a részvénypiaci befektetőket egyáltalán nem zavarta össze a purparlé, egyik nap után a másikon zártak történelmi csúcson a vezető amerikai részvényindexek. Európában elsősorban az Európai Parlament megalakulása körül zajlottak az események, Orbán Viktor vezetésével új radikális jobboldali frakció kezdett formálódni a cseh és osztrák testvérpártok segítségével. Emellett a francia nemzetgyűlési és angol parlamenti választások voltak fókuszban, tehát a politika iránt érdeklődő hírfogyasztók egyáltalán nem unatkoztak a nyári szabadságolások beindulása előtt.

Magyarországon a legfőbb politikai esemény szintén a június 9-én egyben tartott önkormányzati és európaI parlamenti választások voltak. Utóbbin a várakozásokat némileg alulmúlva 45%-os eredménnyel a Fidesz nyert, míg a hazai politikai életbe üstökösként berobbanó Tisza Párt az ellenzéki oldalt felperzselve 30%-os eredménnyel futott be a második helyre. Ennek ellenére, vagy ezzel együtt, a hazai piacok is jól teljesítettek, egy óvatos kamatvágás után immár 390 közelébe erősödött a forint az euróhoz képest és ismét bőven 7% alatti hozamszinteken forogtak a hazai állampapírok. A BUX új történelmi csúcsra emelkedett elsősorban az OTP vezetésével, de ezúttal a többi blue-chip részvény is kivette a részét az emelkedésből. Ezek közül most talán az MTelekom részvényét emelnénk ki, amelynek az árfolyama „emberemlékezet óta”, de legalábbis 2007 nyara (!) óta nem járt 1000 forint felett. A mostani őrületes emelkedés oka részben a jó céges teljesítmény, részben a magas osztalék, de a sajátrészvény-visszavásárlási program is. Szóval egyelőre a nyárkezdet piaci szempontból legalábbis minden várakozást felülmúlt, pedig a nyári hónapok hagyományosan nem szoktak izgalmasak lenni a tőkepiacon. Az idei év egyelőre pozitív kivétel.

Responsive Image
Daróczi Andor
vagyonkezelési vezető

További híreink, kimutatások

Fejlett piacok

Bár az amerikai piacok, és azon belül elsősorban a technológiai gigacégek részvényei raliztak nagyot a hónapban, ez most kevés volt ahhoz, hogy az összes piacot magával húzza. Európában, részben a választások miatti politikai bizonytalanság miatt is inkább kicsit lefelé konyultak az indexek, ez alól a borongós hangulat alól csak a közép-európai piacok jelentettek a hónapban üdítő kivételt.

Responsive Image
Responsive Image
Fejlődő piacok

Izgalmas hónapja volt a feltörekvő piacoknak is, hiszen indiában, a világ legnépesebb országában, és egyben legnépesebb parlamentáris demokráciájában is véget ért a többhetes választás és megkezdték az eredmények feldolgozását. Ez alapján a Modi által vezetett kormánypárt, ami nemrég még kétharmados felhatalmazásban reménykedett, az ellenzék váratlan jó szereplésének köszönhetően még a többségét is elveszítette és kormányzása során először koalícióra fog kényszerülni. Ez egy pillanatra megijesztette a befektetőket és az első tőzsdei reakcióban 10%-os esést szenvedett el az indiai piac, hogy a hónap végére már ismét történelmi csúcsokon zárjon. Szóval az akció a feltörekvő piacok között most Indiában volt, a többi nagy régió ezúttal csendesebb volt, Kínát is ideértve.

Responsive Image
Menedzselt eszközalapok

Az optimista hangulatban óriásit mentek a vegyesalapok júniusban. A legmagasabb részvénykitettséggel rendelkező részvénytúlsúlyos stratégia 4%-ot ugrott, de még a tisztán kötvényes alapunk is 1,5%-os hozammal zárta a hónapot, így igazán nem lehetett most panasz a teljesítményre.

Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image

Befektetési döntések során a cél olyan portfólió összeállítása, amely a befektetett értéket meghaladó hozamot biztosít a befektetőnek. Eszközalapjainkkal a választási lehetőségek széles palettáját biztosítjuk a kockázatkerülőtől a kockázatvállaló ügyfelekig mindenkinek, azért hogy az igényeiknek legmegfelelőbb alapokba fektethessék megtakarításukat. Ahhoz, hogy megtudja, vajon Ön mely befektetői típusba tartozik, töltse ki kockázati kérdőívünket!

Az eszközalapjaink könnyebb összehasonlíthatóságát a hozamokat vizsgáló teljesítményméréssel szeretnénk biztosítani.

Már nem értékesített eszközalapok

Responsive Image


Jelenleg értékesített eszközalapok

Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Responsive Image
Az aktuális piaci adatokat tartalmazó kimutatásainkkal a célunk, hogy ügyfeleinknek minél szélesebb körű, a piacot leginkább átfogó tájékoztatást nyújtsunk. Ábráinkat ennek figyelembevételével állítottuk össze.

A múltbéli teljesítmények nem szükségszerűen jelzik a jövőbeni teljesítmények alakulását. A befektetési egységek értéke és hozama mind lefelé, mind felfelé változhat, amelyért a Biztosító nem vállal garanciát. A befektető akár a befektetett tőke összegét is elveszítheti. Külföldre befektető eszközalap esetében annak értéke a devizaárfolyamok elmozdulása miatt is változhat. A Biztosító mindent elkövetett annak biztosítására, hogy a leírtak alaposak és teljesek, és a vélemények megalapozottak legyenek. A Hírlevél nem befektetési ajánlat és nem is tekinthető az eszközalap vételére vagy eladására vonatkozó ajánlatnak.

Korábbi hírleveleink